lauantai 5. toukokuuta 2018

TOKO- kokeet ALO ja AVO

BH- kokeiden jälkeen aloitimme sitten TOKO:n liikkeiden hiomisen koekuntoisiksi. Tavoitteeksi otettiin 15.4.18 oman seuran järjestämä tokokoe. Alokasluokan liikkeet olivat noutokapulan pitoa lukuunottamatta kunnossa. Toki olimme tehneet "pitoa" ja noutoa ja tästä koira tykkäsi kovastikin. Tottakai, koska se sisälsi saalisärsykkeen ja täten koira oli myös opetettu/koulutettu pitoon ja noutoon, eli saalisleikin kautta rauhalliseen pitoon.
Nyt kun alokasluokan liikkeessä oli ainoastaan se pito, tiesin sen olevan koiralleni iso kompastuskivi ja niin siinä sitten kokeessa kävi että koira nollasi tämän liikkeen. Muista liikkeistä koira sai 9-10 ja lopputulos alokasluokan kokeesta oli 168pistettä ja näin ollen 1-tulos.

Alokasluokan jälkeen päätin vielä kevään aikana käydä avoimessa luokassa. Otin tavoitteeksi 5.5.18 Sastamalassa järjestettävän tokokokeen. ALO-kokeen jälkeen oli 3 viikkoa aikaa treenata liikkeet koekuntoiseksi....Ruutu meiltä oli kokonaan "hajonnut", samoin viikkoa ennen koetta nouto meni pieleen ohjaajan vuoksi, mutta onneksi tämä saatiin nopeasti korjattua.

Ruudun oli alunperin opettanut koiralle, etunauhan/kartioiden/ja tarjonnan avulla. Tässähän koiraa oli palkattu heti kun se oli ylittänyt etunauhan. Huomaamattani koira oli kuitenkin merkannut etunauhan oikean puoleisen kartion, jonka taakse se vahvasti ajautui. Tämä "virhe" tuli esille tehdessäni kokeen omaista ruutua. Koira ei siis ymmärtänyt RUUTUNAUHOJEN merkitystä, vaan se oli vahvasti fokusoitunut oikeaan etukartioon. Tästä alkoi sitten ruudun opettelu kokonaan uudestaan. Pyysin mieheni tekemään minulle valkoiset laudan pätkät "ruutunauhoiksi", tällä opetin koiralle nauhojen merkityksen. Kun koira ymmärsi nauhojen merkityksen siirryttiin opettelemaan ruudussa otettavaa paikkaa, joka nyt koiralla oli vahvasti oikea etukartio. Tätä opeteltiin lelun avulla.... Ennen koetta tehtiin pari kokeenomaista ruutua, joista koira suoriutui loistavasti.....

Alokasluokan kokeen jälkeen harmitti hirveästi noutokapulan pidon nollaus, joten ajattelin aloittaa pidon opettelun uudestaan ilman saalisleikkiä.... Lopputulos oli se että koiran mielestä koko noutokapula oli PASKA-juttu, eikä halunnut enää ottaa sitä suuhunsa. Joten tajutessani, että pelkkää pitoahan me emme missään enää tarvitse, vaan kaikki "pito" tämän jälkeen tapahtuu saalisvietin kautta, palasin ensin opetettuun eli saalisleikkiin, jolloin kapula muuttui taas kivaksi välineeksi.

Avoimen luokan kokeessa, koira nollasi ruudun, ajautuen oikean etukartion taakse makaamaan ruutunauhan päälle. Muista liikkeistä koira sai 9-10 ja täten lopputulos oli 282.5p ja 1-tulos.
Tämän kokeen tiimoilta oli mukava jäädä treenitauolle ja jatkaa voittajaluokkaan sitten talvella. Kesä meillä meneekin PK-haku:n merkeissä ja tämän syystä TOKO:oon palaamme vasta PK-haku kauden päätyttyä.


-Kirsi-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti